Lautamiesten tehtävien vähentäminen on huononnus

Share |

Lauantai 20.12.2008 klo 20.39 - Johannes Remy


voimaan vuoden 2009 alussa. Kun aiemmin yksi virkatuomari sai ilman lautamiehiä ratkaista vain sellaisen rikosasian, josta maksimirangaistus on korkeintaan yksi vuosi ja kuusi kuukautta, lautamiehet on nyt poistettu kaikista niistä jutuista, joissa rangaistus on korkeintaan kaksi vuotta. Lisäksi yksi tuomari saa nyt käsitellä lukuisia rikoksia, joissa enimmäisrangaistus on korkeampi. Näitä ovat muun muassa virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, törkeä varkaus ja törkeä kavallus. Riita-asioista lautamiesten osanotto poistuu kokonaan.

 

Hallituspuolueiden hallitsema eduskunnan lakivaliokunta totesi Heidi Hautalan (Vihr.) esittelemässä lakiesitystä tukeneessa lausunnossaan, että "yleisesti ottaen on perusteltua laajentaa yhden tuomarin toimivaltuuksia sellaisiin rikosasioihin, joita ei voida pitää vakavina tai yhteiskunnallisesti merkittävinä". Hän ei maininnut, että näihin kuuluu nyt myös lapsipornon levittäminen, jonka käsittelyyn lautamiehiä ei vastedes päästetä. Virkavaltaisuuden lisääminen myös viranomaisen väkivaltaista vastustamista koskevan syytteen käsittelyssä menee yli ymmärrykseni.

 

Lain käsittelystä on kerrottavissa yksi hyvä uutinen: sosialidemokraatit vastustivat säädettyä huononnusta, joka hyväksyttiin vasta äänestyksen jälkeen.

 

Helsingin sosialidemokraatit jakoivat lautamiespaikat ensisijaisesti niille, jotka ovat ennenkin olleet lautamiehinä ja tahtovat vielä jatkaa. Olen ilmoittautunut jonoon, josta täytetään myöhemmin vapautuvia paikkoja. Oikeus on liian vakava asia jätettäväksi vain virkatuomarien hoidettavaksi.

Avainsanat: tuomioistuimet, lautamiehet


Kommentit

25.12.2008 1.23  Jason Lavery

Johannes hei!

Hyvää joulua lumisesta USA:n luoteisosasta!

Kansalaisen oikeuturvan heikkeneminen on ollut tämän vuosikymmenen muotia ihan missä vaan maailmalla. Lautamiesten aseman huononnus on uusin askel tässä kehityksessä. Miksi vihreät, jotka yleensä ajavat kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä, ovat niin innokkaita vähentämään kansalaisten perusoikeuksia osallistumista tuomioistuimessa? Sama linja näkyi käräjäoikeuksien uusjaosta.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini