Eduskunta ei poistanut lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeneiden lakiesitysten epäkohtia

Share |

Tiistai 26.4.2011 klo 1.59 - Johannes Remy


Kirjoitin tammikuussa kahdesta lakiesityksestä, joihin sisältyi lapsen oikeuksien kannalta arveluttavia kohtia. Kyseessä olivat Hallituksen esitys 282/2010 lapsen seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemistä koskevan yleissopimuksen voimaansaattamisesta sekä esitutkintalain uudistuksesta (HE 222/2010). Ensin mainitun esityksen osalta puutuin lapsityöhön pyrkivien rikostaustan tarkastamista koskeviin kohtiin. Niissä on ongelmana, ettei seksuaalirikokseen syyllistyneen palkkaamista ole kielletty ja että hyvin suuri määrä lapsityössä toimivia asiantuntijoita jää rikostaustan tarkastamisen ulkopuolelle. Rikostaustaotetta ei tarkasteta esimerkiksi lastenlääkäreiltä, lastenpsykiatreilta tai sosiaalityöntekijöiltä, jotka tehtävissään usein käyttävät sangen merkittävää valta lapsiin nähden. Esitutkintalain osalta ongelmana on taas edunvalvojan automaattinen määrääminen aina silloin kun lapsen vanhempaa epäillään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tämä johtaa siihen, että niissä perheen sisäisen hyväksikäytön tapauksissa, joissa toinen vanhempi tekee rikosilmoituksen toisesta, vain epäillyllä vanhemmalla on asianosaisen asema. Tarkemmat yksityiskohdat ovat luettavissa aiemmista kirjoituksistani eikä minun ole nyt mielekästä toistaa niitä kokonaisuudessaan.

Lakiesityksiin liittyen otin yhteyttä lakivaliokunnan sosialidemokraattisiin jäseniin. Ilkka Kantola ja Krista Kiuru vastasivat minulle myönteisessä hengessä. Lakiesitysten käsittelyä koskevista valtiopäiväasiakirjoista ei kuitenkaan näy, että esiin nostamistani epäkohdista olisi lainkaan

[Kirjoitus jatkuu Lue lisää-linkin alla]

 

 

 

Avainsanat: lastensuojelu, rikollisuus, eduskunta, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö


Kommentit

26.4.2011 6.57  Kimmo Käärmelahti

Rökäletappion kärsineen hallituksen (yhteensä -27 paikkaa, kepu -16, kokoomus -6, vihreät -5, rkp +-0) lastensuojelulliset tulokset eivät häikäise.
Kaiken lisäksi hallitukselta loppui aika ja viimeisen parin kuukauden aikana eduskuntaan tuotiin lakimuutoksia, jotka olivat hätäisesti kyhättyjä paikkausyrityksiä, eivät laajoja ja perusteltuja uudistuksia.
Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemisen lisäksi tästä kiireestä kärsi myös perhehoitolain laatiminen. Tai siis perhehoitolaki jäi laatimatta, vain muutama uudistus lakia valmistelleen työryhmän kokonaisehdotuksesta pilkottiin pieneksi parannukseksi lähinnä perhehoitajien aseman kohentamiseen.
Tarpeellista toki tämäkin, mutta varsinaiset laadulliset uudistukset jäivät odottamaan jatkovalmistelua.
Mutta miten näihin asioihin suhtautuu uusi hallitus? Jos joukkue kootaan kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten varaan on edessä monta kysymysmerkkiä.
Mutta niinhän se on Remy-hyvä, että yrittänyttä ei laiteta. Joten evästyksemme säätytalon neuvotteluihin lähteville demareilla ja paineita sinne suuntaaville kokoomuslaisille ja perussuomalaisille.
Katsotaan sitten mihin se riittää.

15.5.2011 0.44  Papa Olof.

Suojellaanko viranomaisia?

Mot. Raiskaus ja rangaistus 29.3.2010.

Suomalainen oikeustaju sai kolauksen, kun Helsinkiläispoliisi selvisi teinitytön raiskauksesta kahden vuoden ehdollisella rangaistuksella.

Aiheesta lisää.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/ajankohtaisohjelmien-aiheita/mot-raiskaus-ja-rangaistus
----

28.9.2011 14.44  Grandfather.

Perättömiä insestisyytökset menivät lävitse, koska niitä ei osattu tutkia, viranomaiset ja sosiaalityöntekijät uskoivat syytöksiin.

Onneksi ongelma on tiedostettu ja siitä järjestetään koulutus-, luentotilaisuksia asianajajille, juristeille, tuomareille, opettajille, terveydenhoitajille, kriisityöntekijöille.

Toivottavasti tämä hysteria loppuu mahdollisimman pian, isät ja lapset saavat oikeudenmukaisia oikeuskäsittelyitä.

Luento 26.1.2011.

Luennoitsijoina.

Psykologi Katariina Finnilä- Tuohimaa
Kansanedustaja rikostutkija Kari Tolvanen.

http://www.awen.fi/ohjelmat/Lapsen%20seksuaalinen%20hyvaksikaytto_9.2.2011.pdf

--

28.9.2011 22.05  Johannes Remy

No niin, annoin sitten puheenvuoron vastapuolellekin, en sen kummemmin kommentoi, kun ei kirjoittajakaan perustele. Oman mielipiteeni voi lukea omista kirjoituksistani.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini