Yksi aloite läpi, toinen ei

08.06.2008

Puolueosastoni Vallilan Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys teki SDP:n Hämeenlinnan puoluekokoukselle kaksi lasten turvallisuuteen liittynyttä aloitetta. Toinen on voitokkaasti hyväksytty, toinen tylysti tyrmätty.

Hyväksytyksi tuli aloitteemme lasten kanssa työskentelemisen estämisestä lapsia vastaan tehtyihin rikoksiin syyllistyneiltä. Nykyisenkin lain mukaan lapsityöhön pyrkiviltä vaaditaan rikostaustaote eli käytännössä ote rikosrekisteristä. Toimme esiin kaksi laissa olevaa merkittävää porsaanreikää: 1. Laki velvoittaa ainoastaan tarkastamaan rikostaustan, mutta ei erikseen kiellä rikokseen syyllistyneen palkkaamista, 2. Ehdolliset vankeustuomiot poistuvat rikosrekisteristä viiden vuoden kuluttua, minkä jälkeen tuomitut voivat taustan tarkastamisesta huolimatta päästä lapsityöhön.

Puoluehallituksen varovaisen myönteinen vastaus aloitteeseen muuttui puoluekokouksessa sen selkeäksi hyväksymiseksi. Päätökseen jopa lisättiin vaatimus selvittää erilaisten vapaaehtoistyöntekijöiden saattamista lain soveltamisalan piiriin, mistä emme olleet aloitteessa edes kirjoittaneet.

Toinen aloite koski lapsiasiavaltuutetun toimenkuvan muuttamista siten, että hän ottaisi käsittelyyn myös yksittäistapauksia. Puoluehallituksen torjuva päätösesitys hyväksyttiin sellaisenaan. Sen mukaan mm. "lasten oikeuksien toteutumista suomalaisessa yhteiskunnassa tulee seurata aktiivisesti ja eri viranomaisten lasten oikeuksia koskevaa asiantuntemusta tulee ylläpitää". Tätä en nyt enää kommentoi, koska olen tehnyt sen jo blogikirjoituksessani 30.5.2008. Sieltä voit lukea myös aloitteemme perusteista. Molemmat aloitteet ja niitä koskevat päätökset ovat luettavissa SDP:n nettisivuilla www.sdp.fi, edelleen linkit "puoluekokous" ja "aloitteet", lakivaliokunnan käsittelemä aloite 81 (rikostaustan tarkastaminen) sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelemä aloite 231 (lapsiasiavaltuutetun toimenkuvan muuttaminen).   

 

08.05.2016Kommentointi on vapaata, nyt todella
19.01.2015Kirjoittamani Ukrainan historia on ilmestynyt
15.01.2012Yhteydenottolomake ei toimi, ota yhteyttä sähköpostitse
21.10.2008Kotisivujeni kävijämäärä
08.06.2008Yksi aloite läpi, toinen ei