"Kateissa oleva vanhemmuus" ja lasten huostaanotot

Share |

Keskiviikko 3.9.2008 klo 16.30 - Johannes Remy


 

Helsingin Sanomat julkaisi 5.8. uutisen otsikolla "Yhä useampi lapsi joutuu tulemaan toimeen yksin". Jutun aiheena oli vanhempien liian vähäinen huolenpito pienistä koululaisista. Uutisen aihe oli saatu Mannerheimin Lastensuojeluliiton kannanotosta, jonka mukaan kulttuurissamme on tapana itsenäistää lapset liian varhain.

 

Jutun otsikko oli vedetty hatusta: MLL ei väittänyt vanhempien viettävän lasten kanssa aiempaa vähemmän aikaa. Jos se olisi väittänytkin niin, ei se vielä olisi todistanut väitettä todenmukaiseksi. Hesarin jutun muussakaan sisällössä ei esitetty minkäänlaisia todisteita otsikon väitteen tueksi. Yritin kiinnittää asiaan huomiota lehden nettikeskustelussa, mutta puheenvuoroani ei päästetty läpi. Toivottavasti se johtui kunnallisvaaliehdokkaille asetetusta karanteenista eikä esittämästäni havainnosta.

 

Mistä toimittaja oli keksinyt otsikon? En tiedä, mutta epäilen sen

 

    

 

   

 

Avainsanat: lastensuojelu, huostaanotot, mediakritiikki


Kommentit

21.10.2008 15.37  Laura Lehtonen

Osuvasti kirjoitettu!

Meidän vanhempien yli on tänä päivänä niin helppo kävellä..

Kauhistuin ollessani läsnä neljättä luokkaa käyväni poikani terveystarkastuksessa(johon minua ei oltu kutsuttu vaan lähinnä katsottiin huonoksi asiaksi kun lapseni terveys toki kiinnostaa ja lapsi itse toivoi minua paikalle).

Terveydenhoitaja puhui toistuvasti lapselle kuinka hienoa on kun koululla on nyt käytössä kriisipsykologeja ym ja lapsi voi milloin vain tulla hänelle juttelemaan. Todettakoon, että mitään syytä ei ainakaan tällä hetkellä ole eikä ole ollut.

Eikö lapselle ensimmäinen henkilö johon hän turvautuu ja luottaa yleensä ole oma vanhempi? Mistä on saanut alkunsa tämä vanhempien sivuuttaminen ja ajatus, että ammattilainen kyllä tietää lapsen parhaan ja osaa määritellä lapsen edun?

Tietävätkö vanhemmat millaisia kyselyitä lapsilla teetetään vanhempien selän takana? Toiminta ei voi olla rehellisellä pohjalla eikä vanhempien kasvatusvastuuta kunnioittavaa, jos lapsilta kysytään terveystarkastuksien yhteyksissä esim perhe-elämään liittyviä asioita. Niissä kysytään mm riidelläänkö kotona jne.

Olen myös seurannut sivusta näistä seuranneita ylilyöntejä kun lapsi on esim ollut loukkaantunut vanhemmilleeen kun ei ole saanut katsoa tv: stä jotain mitä olisi halunnut. Liioitellut sitten terveydenhoitajalle tilanteen josta lumipallo lähtee pyörimään..kuvaan tulevat sosiaaliviranomaiset omine näkemyksineen ja vallitsevana ajatuksena, että vanhemmat ovat kelvottomia- sitä lapsi oirehtii..

Mielenkiintoista ja hullua on sekin, että jopa koulukiusaaminen kun lasta kiusataan koulussa saadaan pahimmillaan vanhempien syyksi. Mitä ylipäätään kuvitellaan kun lapsesta joka on joutunut kiusatuksi koulussa tehdään lastensuojeluilmoitus? Eikö olisi järkevämpää, että jokainen pysyisi siellä omalla tontillaan ja tekisi sen minkä parhaiten osaa? Näyttää siltä, että sopan hämmentäjiä löytyy, mutta kukaan ei ota vastuuta asioista eikä tilanne useinkaan muutu ainakaan koulukiusaamisissa joita olen seurannut. Lapsi elää siinä samassa painajaisessa kun aikuiset miettivät verkostokokouksissaan mikä voisi olla vikana.

Luulen, että joku järki on tähänkin tultava..viimeistään sitten herätään kun sosiaaliviranomaiset "hukkuvat" lastensuojeluilmoituksiin. Resursseja ei ole nytkään niitä kaikkia tutkia.

Yk:n lapsen oikeuksien komitea on moittinut suomea mm sijaishuollossa elävien lasten määrästä sekä todennut, että huostaanotto tulisi aina olla väliaikainen toimi. Olisiko syytä huomioida suositukset kun uutta lastensuojelulakia muutetaan?

23.10.2008 10.30  Johannes Remy

Kiitos tästä kannustavasta kommentista. Yleensäkin olen saanut kirjoituksestani paljon myönteistä palautetta.

Huonoja vanhempia on olemassa, joten on mielestäni sinänsä hyvä, että kotona mahdollisesti kaltoin kohdellut lapset tietävät, mistä voivat hakea apua. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että järjestelmä ainakin joskus seuloo hyttyset, mutta päästää läpi kamelit. Koulukiusaaminenkin on usein liian vaikea asia käsiteltäväksi, vakavammista puhumattakaan. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen koulukiusaamisen uhrista on järjetöntä, kun kyse on siitä, ettei koulussa osata tai haluta suojella lasta.

Lasten ja vanhempien oikeusturvassa on todellakin parantamisen varaa. Tässä saattaisi auttaa kunnallinen lapsiasiavaltuutetun virka, kunhan valtuutettu olisi kokonaan erillään sosiaalitoimesta, hänellä olisi riittävät toimintaoikeudet ja virkaan valittaisiin henkilö, joka ajattelisi ensisijaisesti lasten eikä virkakunnan etua.

Huostaanottoja tehdään mielestäni usein turhan köykäisin perustein. Oma lukunsa ovat ns. hoidolliset huostaanotot, joissa huostaanotto on edellytyksenä sille, että lapsi pääsee psykiatriseen hoitoon. Vanhemmat saattavat suostua tähän lapsensa parasta tarkoittaen, mutta paikka, johon lapsi joutuu, onkin sitten kotia huonompi. Vain muutama päivä sitten keskustelin ei-helsinkiläisen äidin kanssa, jonka mukaan hänen tyttärensä alkoi käyttää huumeita vasta hoitopaikassa, jossa hän oli masennuksen vuoksi. Hoitopaikka ei ollut Helsingissä enkä tiedä, hoidetaanko siellä helsinkiläisiä lapsia.

Mitä tulee Lapsen Oikeuksien Komiteaan, sen olisi hyvä tietää, että uudessa lastensuojelulaissa on useita pykäliä, jotka suoraan rikkovat Lapsen Oikeuksien Sopimusta. Esimerkkinä mainitsen mahdollisuuden jättää kuulematta 12 vuotta täyttänyt lapsi häntä itseään koskevassa asiassa, jos kuuleminen on "ilmeisen tarpeetonta". Palaan tähän teemaan vielä erikseen luultavasti vaalien jälkeen.

14.5.2011 23.34  Papa Olof.

Päivi Lipponen ottaa Uuden Suomen blogissaan 17.5.2010 kantaa huostaanottobisnekseen.

Artikkeli ja kommentit tässä.

http://lipponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/34954-huostaanotoista-tulossa-bisnesta
---


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini