Lastensuojelu ei ole maaottelulaji

Share |

Maanantai 10.12.2012 klo 2.19 - Johannes Remy


Lastensuojelu on viime aikoina jälleen ollut vilkkaan keskustelun kohteena. Itähelsinkiläisen 8-vuotiaan tytön raaka murha paljasti, miten viranomaiset eivät suojelleet lasta lukuisista perustelluista lastensuojeluilmoituksista huolimatta. Sen jälkeen suomalainen lastensuojelu joutui taas kerran Venäjän valtion edustajien kritiikin kohteeksi Anastasia Zavgorodnjajan lasten huostaanottotapauksen myötä. Suomalaiset vastasivat jo vakiintuneen tavan mukaan vetoamalla viranomaisten vaitiolovelvollisuuteen ja pohdiskelemalla venäläisten motiiveja. Venäläisten tiedotusvälineiden suosima vakiokommentaattori Johan Bäckman ja hänen taipumuksensa maalailla asioita totuudesta erityisen paljoa piitaamatta ovat tuoneet jupakkaan oman pikantin lisämakunsa.

Minulla ei ole mahdollisuutta saada selville totuutta Zavgorodnjajan perheen tapauksesta. Tällä kertaa toimin kuten lapsiasiavaltuutettu Maria-Kaisa Aula: en ota kantaa yksittäistapaukseen. Esitän sen sijaan eräitä kiistan laajempaa kontekstia koskevia olennaisia tosiseikkoja, joiden on hyvä olla keskustelijoiden tiedossa. Lopuksi kerron näkemykseni siitä, mitä nyt olisi hyvä tehdä.
[Kirjoitus jatkuu linkin alla]


Kommentit

26.12.2012 13.39  Ritva Korhonen

Olen tuonut esiin ajatusta, että kuntiin järjestettäisi perheiden tuki-virasto, jonne "huoli" -ilmoitukset menisivät. Osasto toimisi erillisenä ilman kytköksiä lastensuojeluun ja jolla olisi vapaat kädet käyttää mitä mielikuvituksellisimpiakin ratkaisuja perheiden tukemiseen. Myös toisen vanhemman kotiin jäämisen mahdollistaminen taloudellisesti auttaisi perus-perheiden hyvinvointiin. Nykyään parhaiten tuetaan yksinhuoltajaperheitä ja onkin joku lausunut ettei köyhällä ole varaa mennä naimisiin.

Perheiden tuki virasto järjestäisi perhekuntoutusta, avioliittoneuvontaa, vertaistukea, kotihoitopalvelua ja myös toimeentulotukiasioita, katsoen perheen kokonaisuutta eikä yksittäistä lasta tai jotain pankkitiliä. Jos lasten kanssa on kurinpito-ongelmia, olisi "supernanny" käytettävissä. Mikäli lapsiin kohdistetaan väkivaltaisia kuritustoimenpiteitä, niistä opetetaan pääsemään eroon antamalla asiallisemmat kuritusmetodit. Tämä voitaisi myös järjestää valtakunnallisesti niin että toiminta rahoitettaisi täysin Valtion varoilla, eikä kunnat silloin kohdistaisi säästötoimenpiteitä ja koko Suomen alueella olisi tasa-arvoinen asema kaikilla tuen tarvitsijoilla. Nykyiset huostaan otot varmasti vähenisi ja sama raha käytettäisi tehokkaammin lapsiperheiden hyväksi.

Päihteiden käyttöön tulisi puuttua ja opastaa vanhemmat ymmärtämään miten se saattaa vahingoittaa lasta.. Omassa sukupolvessani on alkoholia lasten seurassa käyttäviä vanhempia, jotka perustelevat juomistaan omien vanhempiensa juomisella, ettei sekään ole aiheuttanut vahinkoa. Huomaamatta että juuri lasten seurassa juominen on siirtynyt sukupolven yli altistaen lapset riskitilanteisiin. Kyse on useimmiten ymmärtämättömyydestä.

Vasta sitten jos vanhemmat eivät yksinkertaisesti ymmärrä toimiensa vahingollista vaikutusta, eivätkä edes yritä muuttaa tapojaan, on aika ilmoittaa lastensuojeluun ja pyrkiä järjestämään lapsille toissijainen kasvatuspaikka, Myös jos vanhemmat itse toteavat sen olevan ainoa vaihtoehto.

26.12.2012 15.31  Ani Leikonniemi Hol ry

"Lastensuojelukeskustelu on nostettava maaottelutasoa korkeammalle tasolle."

Tähän minä pyrin jo kolmatta vuotta. Yhtäkään lasta ei maassamme auteta sillä, että meiltä puuttuu keskustelu sekä valvova taho, joka valvoisi lastensuojeluviranomaisten laatimia asiakirjoja, joiden perusteella lapsia sijoitetaan kodeistaan.
Meillä Suomessa vallitsee oletus, että viranomaiset toimivat kuten laki vaatii. Eivät he kaikki todellakaan näin toimi. Yksikin lainvastaisesti tehty huostaanotto on vakava rikos lasta, perhettä ja koko yhteiskuntaa vastaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini