Eduskunta ei poistanut lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeneiden lakiesitysten epäkohtia

Share |

Tiistai 26.4.2011 klo 1.59 - Johannes Remy


keskusteltu. On syytä pitää mielessä, ettei valiokuntien kokouksista pidetä yksityiskohtaista keskustelupöytäkirjaa. Valtiopäiväasiakirjat osoittavat varmuudella vain sen, etteivät epäkohdat ole olleet esillä lakivaliokunnan päätöksissä eikä kukaan ole puhunut niistä eduskunnan täysistunnossa.  Niistä on voitu puhua lakivaliokunnassa ilman, että asiasta on jäänyt dokumenttia.

Lakivaliokunnan käsittelyssä yleissopimuksen pohjalta säädettäviin lakeihin tuli merkittävä parannus. Hallituksen esitys antoi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä opetus- ja nuorisotoimen henkilökunnalle vain oikeuden tehdä poliisille ilmoitus, kun on syytä epäillä lapsen joutuneen seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Valiokuntakäsittelyn aikana sosiaali- ja terveysministeriö ehdotti, että kyseinen oikeus muutettaisiin velvollisuudeksi silloin, kun epäillyn rikoksen uhri on alle 12-vuotias. Lakivaliokunta ei nähnyt perustetta rajata ilmoitusvelvollisuutta vain pieniin lapsiin, vaan lopulliseen lakitekstiin se tuli kaikkia lapsia koskevana. Periaatteessa viranomaisilla on siis vastedes velvollisuus ilmoittaa poliisille kaikista kohtaamistaan epäilyistä. Toistaiseksi kyseisen velvollisuuden laiminlyöntiä ei kuitenkaan ole säädetty rangaistavaksi.  

Rikostaustan tarkastamista koskeva osa lakiesityksestä jäi sen sijaan pahasti torsoksi. Rikostaustan tarkastamisen ulkopuolella ovat edelleen esimerkiksi adoptiovanhemmat. Perhehoitoon sijoitettujen lasten osalta tilanne vaihtelee kunnittain. Rikostaustaote vaaditaan vain siltä sijaisvanhemmalta, joka allekirjoittaa sopimuksen perhehoidosta. Osassa kunnista molempien sijaisvanhempien pitää allekirjoittaa sopimus, osassa taas yhden aikuisen allekirjoitus riittää. Vielä yksi epäkohta on, että rikos- ja sakkorekisterissä tietoja säilytetään sangen lyhyt aika. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä annetaan edelleen melko usein sakkorangaistuksia, jotka poistuvat sakkorekisteristä kolmen vuoden kuluttua tuomiosta. Ehdolliset vankeustuomiot taas poistuvat rikosrekisteristä viiden vuoden kuluttua. Koska nyt on säädetty lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vähimmäisrangaistukseksi neljä kuukautta vankeutta, sakkorangaistuksia ei kuitenkaan vastaisuudessa enää tuomita.

Vuonna 2002 hyväksyttyyn lakiin lapsityöhön pyrkivien rikostaustan tarkastamisesta ei äskeisessä eduskuntakäsittelyssä tehty mitään muutoksia. Tässä on hyväkin puoli, sillä ilmiselvästi puutteellisen lain uudistamisvaatimuksia ei voi lähitulevaisuudessa torjua sillä perusteella, että juuri käsiteltyyn asiaan olisi liian varhaista palata.  

Edunvalvojan nimeämistä alaikäiselle rikoksen uhrille koskeva kohta sisältyi muutamaan lauseeseen noin 1000-sivuisessa esityksessä, joten ei ole ihme, että se jäi kansanedustajilta huomaamatta. Lasta puolustavan vanhemman asema insestitutkimuksissa on jo nyt alan suurimpia epäkohtia, ja hyväksytty laki huonontaa tilannetta entisestään.

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä annetut lievät tuomiot ovat herättäneet ansaittua huomiota ja suuttumusta. Ne ovat kuitenkin vain osa laajempaa ongelmaa. Tuomioistuimissa esille tullut asenne vaikuttaa myös oikeus- ja sisäministeriöissä tapahtuvassa lainvalmistelussa. Virkamiehet eivät ole niin tyhmiä, että he vahingossa jättäisivät lakiesityksiin nyt hyväksyttyjen kaltaisia porsaanreikiä. Kyse ei olekaan kyvyttömyydestä, vaan nimettömän virkamiesaseman suojassa tapahtuvasta politikoinnista. Oma lukunsa on poliisin poikkeuksellinen passiivisuus lapsen seksuaalisen hyväksikäytön epäilyjen tutkinnassa. Minkä muun rikoksen kohdalla vaaditaan, että asianomistaja esittää langettavan juridisen näytön, jotta asia otettaisiin vakavasti? Lastenpsykiatrien keskuudessa esiintyvistä asenteista olen kirjoittanut jo aiemmin. Vaikka ilmiö ei onneksi koske kaikkia poliiseja tai lastenpsykiatreja, se koskee sen verran monia, että kyseessä on vakava yhteiskunnallinen ongelma. Tiedossani ei ole yhtään tapausta, jossa poliisi olisi esimerkiksi lapsipornotakavarikon kautta lähtenyt jäljittämään kuvissa esiintyviä lapsia. Hyvääkin tarkoittavien päättäjien on puolestaan vaikea päästä selville todellisesta asiantilasta, koska julkisuuteen tuodaan jatkuvasti epämääräisiä tietoja epäiltyjen muka puutteellisesta oikeusturvasta. Kun kahdelta suunnalta tulee täysin vastakkaista informaatiota, on vaikea ymmärtää, että kyse on siitä, että toinen osapuoli ehkä valehtelee.

Eduskunnassa hallitukselle esitetty kirjallinen kysymys 1224/2010 osoittaa, että osa kansanedustajista on tämän ongelman osalta jo alkanut kiinnittää huomiota muuhunkin kuin lieviin rangaistuksiin. Kristillisdemokraattien Tarja Tallqvistin ensimmäisenä allekirjoittamassa kysymyksessä esitetään, että lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittuja seurattaisiin myös tuomion suorittamisen jälkeen, sillä lapseen sekaantumisen taipumus on valitettavan pysyvä. Kysymyksen allekirjoittajat esittävät myös, että poliisi ottaisi vastaan rikosilmoituksia myös vanhentuneista lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista, koska niiden avulla voidaan saada päästä samojen henkilöiden myöhemmin tekemien rikosten jäljille. Kysymys löytyy googlaamalla ”valtiopäiväasiakirjat kirjallinen kysymys 1224/2010”. Oikeusministeri Tuija Brax antoi siihen pyöreän ja välttelevän vastauksen. Kysymyksen allekirjoittivat Tallqvistin lisäksi seuraavat kansanedustajat:

Toimi Kankaanniemi (kd)

Leena Rauhala (kd)

Päivi Räsänen (kd)

Kari Kärkkäinen (kd)

Sari Palm (kd)

Merja Kuusisto (sd)

Katja Taimela (sd)

Esa Lahtela (sd)

Jyrki Yrttiaho (vas)

Merja Kyllönen (vas)

Arto Salonen (kok)

Timo Heinonen (kok)

Bjarne Kallis (kd)

 

 

Avainsanat: lastensuojelu, rikollisuus, eduskunta, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö


Kommentit

26.4.2011 6.57  Kimmo Käärmelahti

Rökäletappion kärsineen hallituksen (yhteensä -27 paikkaa, kepu -16, kokoomus -6, vihreät -5, rkp +-0) lastensuojelulliset tulokset eivät häikäise.
Kaiken lisäksi hallitukselta loppui aika ja viimeisen parin kuukauden aikana eduskuntaan tuotiin lakimuutoksia, jotka olivat hätäisesti kyhättyjä paikkausyrityksiä, eivät laajoja ja perusteltuja uudistuksia.
Lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemisen lisäksi tästä kiireestä kärsi myös perhehoitolain laatiminen. Tai siis perhehoitolaki jäi laatimatta, vain muutama uudistus lakia valmistelleen työryhmän kokonaisehdotuksesta pilkottiin pieneksi parannukseksi lähinnä perhehoitajien aseman kohentamiseen.
Tarpeellista toki tämäkin, mutta varsinaiset laadulliset uudistukset jäivät odottamaan jatkovalmistelua.
Mutta miten näihin asioihin suhtautuu uusi hallitus? Jos joukkue kootaan kokoomuksen, demareiden ja perussuomalaisten varaan on edessä monta kysymysmerkkiä.
Mutta niinhän se on Remy-hyvä, että yrittänyttä ei laiteta. Joten evästyksemme säätytalon neuvotteluihin lähteville demareilla ja paineita sinne suuntaaville kokoomuslaisille ja perussuomalaisille.
Katsotaan sitten mihin se riittää.

15.5.2011 0.44  Papa Olof.

Suojellaanko viranomaisia?

Mot. Raiskaus ja rangaistus 29.3.2010.

Suomalainen oikeustaju sai kolauksen, kun Helsinkiläispoliisi selvisi teinitytön raiskauksesta kahden vuoden ehdollisella rangaistuksella.

Aiheesta lisää.

http://tv1.yle.fi/juttuarkisto/ajankohtaisohjelmien-aiheita/mot-raiskaus-ja-rangaistus
----

28.9.2011 14.44  Grandfather.

Perättömiä insestisyytökset menivät lävitse, koska niitä ei osattu tutkia, viranomaiset ja sosiaalityöntekijät uskoivat syytöksiin.

Onneksi ongelma on tiedostettu ja siitä järjestetään koulutus-, luentotilaisuksia asianajajille, juristeille, tuomareille, opettajille, terveydenhoitajille, kriisityöntekijöille.

Toivottavasti tämä hysteria loppuu mahdollisimman pian, isät ja lapset saavat oikeudenmukaisia oikeuskäsittelyitä.

Luento 26.1.2011.

Luennoitsijoina.

Psykologi Katariina Finnilä- Tuohimaa
Kansanedustaja rikostutkija Kari Tolvanen.

http://www.awen.fi/ohjelmat/Lapsen%20seksuaalinen%20hyvaksikaytto_9.2.2011.pdf

--

28.9.2011 22.05  Johannes Remy

No niin, annoin sitten puheenvuoron vastapuolellekin, en sen kummemmin kommentoi, kun ei kirjoittajakaan perustele. Oman mielipiteeni voi lukea omista kirjoituksistani.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini