Olli Immonen ja maahanmuuttokysymyksen laajemmat yhteydet

Share |

Tiistai 4.8.2015 klo 5:44 - Johannes Remy


Nuivat tai heidän kantasuomalaiset vastustajansa eivät silti ole niin sanotun maahanmuuttokeskustelun uhreja, paitsi siltä osin kuin muutama jälkimmäisistä on pahoinpidelty. Sen sijaan nuivien vuosikausia jatkuneen myrkynkylvön seurauksena monet maahanmuuttajat ovat kohdanneet rasistista vihamielisyyttä tai syrjintää esimerkiksi työpaikkaa hakiessaan. Nuivien koko diskurssi on ohutta yläpilveä, joka koostuu paikkansapitämättömistä tai heikosti perustelluista hokemista.

Olen maahanmuuttaja Kanadassa, joten en tarkastele ilmiötä minkään punavihreän kuplan sisältä. Olen yliopisto-opetuksen lisäksi usein joutunut elättämään itseni ja perheeni huomattavasti koulutstasoani ja osaamistani alhaisemmissa tehtävissä. Nosteltuani yhdessä somalien ja jamaikalaisten kanssa painavia rakennusmateriaalilaatikoita, harhainen höpinä näiden ryhmien työhaluttomuudesta tuntuu jopa hieman loukkaavalta. Toisin kuin Suomessa, Kanadassa maahanmuuttajia ei kuitenkaan jatkuvasti syyllistetä ja demonisoida. Jopa Kanadan kaltaisessa maahanmuuttoon perinteisesti perustuvassa maassa maahanmuuttajan on silti oltava koko ajan muita parempi ja kekseliäämpi tullakseen kohdelluksi työelämässä muiden veroisena. 

Ns. maahanmuuttokriittisten nettilausuntoja lukiessa syntyy vaikutelma, että maahanmuuttajia pidetään syypäinä esimerkiksi yhteiskunnan taloudelliseen eriarvoistumiseen ja sosiaalivaltion purkamiseen. Maahanmuutto nähdään herrojen projektina Suomen kansan köyhdyttämiseksi. Köyhät syyttävät toisia köyhiä, vaikka pienituloisen kantasuomalaisen ja pienituloisen maahanmuuttajan edut ovat enimmäkseen yhtenevät. Maahanmuutto ei ole Suomen herrojen keksintöä ja siihen voidaan vain rajallisesti vaikuttaa Suomessa tehtävillä poliittisilla päätöksillä. 23 miljoonan asukkaan Syyriasta on paennut yli neljä miljoonaa ihmistä. Maan sisäiset pakolaiset mukaan lukien noin puolet syyrialaisista on joutunut lähtemään asuinsijoiltaan. Tässä tilanteessa ei ole ihme, että myös Suomeen kohdistuu painetta ottaa vastaan osa pakolaisista. Katastrofin mittasuhteet huomioon ottaen ei ole oikein rakentavaa hokea, ettei tänne pidä ottaa ketään eikä ainakaan muslimeita. Pakolaisten lisäksi Välimeren yli Etelä-Eurooppaan saapuu afrikkalaisia taloudellisesti motivoituneita siirtolaisia. Tämän vuoden heinäkuuhun mennessä Välimeren oli laittomasti ylittänyt jo 150 000 tulijaa, eikä määrä ole ainakaan laskemassa. Mikään Hakaniemen torille kokoontuva monikulttuurisuusväki ei ole saanut tätä aikaan. Näin suuri ongelma voidaan ratkaista vain Euroopan Unionin yhteispäätöksin, mutta nuivat vastustavat unionia. 

Pohdin usein sitä, mihin suuntaan historia on kulkemassa. Onko demokratia vai autoritaarisen äärioikeiston nousu ohimenevä ilmiö maanosamme historiassa? Demokratia pohjautuu ajatukseen kaikkien ihmisten tasavertaisuudesta, jonka äärioikeisto kiistää. Lyhyellä aikavälillä äärioikeisto voi esittää helpoilta ja yksinkertaisilta vaikuttavia ratkaisuja maahanmuuttokysymykseen. Maahanmuuttovirran patoaminen on kuitenkin joko mahdotonta tai sitten se on toteutettavissa vain tekemällä rikoksia ihmisyyttä vastaan. Jos niihin ryhdytään, ei kantaeurooppalaistenkaan ihmisoikeuksia tulla kunnioittamaan. Nuivien näkemykset sananvapaudesta antavat tästä jo sangen informatiivista esimakua. Ihmisten tasavertaisuuden periaatteesta luopuminen osuisi omaan nilkkaamme. Jos valtaan päästetään ihmiset, joiden mielestä somalilla on kantasuomalaista vähäisempi ihmisarvo, ei ole syytä odottaa, että he pitävät varastomiestä samanarvoisena toimitusjohtajan kanssa. Siksi fasismin päättäväinen ja väkivallaton vastustaminen on suomalaisten enemmistön etu.        

Avainsanat: fasismi, natsismi, maahanmuutto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini