Rasismin monet kasvot

Share |

Tiistai 15.7.2008 klo 13.19 - Johannes Remy


sitten keski-ikäistä vain näykitään vähemmän kuin nuorta.

Avoimen rasismin lisäksi on olemassa näennäisesti hyväntahtoista piilorasismia. Siinä maahanmuuttajat nähdään enemmän tai vähemmän yhtenäisenä, julkisen vallan erityistä tukea tarvitsevana ryhmänä. Sosialidemokraattina toki kannatan taloudellisissa vaikeuksissa olevien ihmisten tukemista ja auttamista taas selviämään omillaan. Parhaista pyrkimyksistä huolimattakin ihmisen tukemiseen useimmiten kuitenkin liittyy holhoamista ja hänen yläpuolelleen asettumista. Erityisen huonosti asiat ovat silloin, kun parhaat pyrkimykset puuttuvat ja holhoamista suoranaisesti tavoitellaan. Siksi pelkän syntyperän ei pitäisi milloinkaan johtaa viranomaisten yksilöön kohdistamiin erityistoimiin. 

Piilorasismi tulee esiin, kun Suomen ulkopuolella syntyminen tai jopa Suomessa ulkomaalaistaustaiseen perheeseen syntyminen nähdään seikkana, joka sijoittaa ihmisen alempaan sosiaaliryhmään. Tämän asenteen vuoksi paljon lahjakkuutta voi jäädä hyödyntämättä, jos esimerkiksi opinto- tai ammatinvalinnan ohjaaja jättää huomiotta koululaisen lahjakkuuden ja hyvän opintomenestyksen. Samalla lailla myös aikuisiin saatetaan suhtautua opettavaisesti holhoten ja heidän todellinen potentiaalinsa sivuuttaen. Sangen ikävää on tavata sana "kasvatus" aikuisten maahanmuuttajien koulutuksen yhteydessä.

Piilorasismia ilmenee myös ns. monikulttuurisuutta korostavissa piireissä. Miksi niin usein pidetään monikulttuurisuustapahtumia, joissa Afrikasta tulevien osuutena on rummuttaminen?

Avainsanat: Rasismi, maahanmuuttajat


Kommentit

29.8.2008 12.57  Juha Jaatinen

Olennaistahan on se, että päihtynyt paljasti ajattelunsa. Kyllähän meidän kaikken on tunnustettava, että kun näemme värillisen henkilön, ajattelemme hänet afrikkalaiseksi. Alunperin sinutkin sijoitin jonnekin Keski-Eurooppaan. Kirjoitin tossa muuten blogiini venäjästä käys kattomassa onko siinä mitään järkeä. Kun oot asiantuntija. jaatinenjulistaa.blogspot.com

31.8.2008 20.49  Johannes Remy

Kyllä minä olen ihan oikeasti avoin sellaiselle vaihtoehdolle, ettei kyseessä ole afrikkalainen. Sellainen olettamus ei sinänsä ole pahasta. Episodin ydin oli siinä, että mies ei keskustelukumppanin ihonvärin vuoksi hyväksynyt ilmeisen totuudenmukaista vastausta, joka esitettiin virheettömällä ja aksentittomalla suomella. Tätä kirjoittaessani en ole vielä lukenut Venäjä-juttuasi, käyn katsomassa.

1.9.2008 10.58  Juha Jaatinen

Onnittelut avaramielisyydestäsi. Itse huomaan edelleen sen, että aika helpolla tulee värilliselle henkiölle puhuttua (huonoa) englantia.
Saunatapauksessa kyseisen henkiön asenne oli niin vahvä, ettei edes selvä empiirinen kokemus, eli virheetön suomen kielen taito, ei kumonnut asennetta. Ehkäpä ajan myötä, kun nykylapset tottuvat eri näköisiin ihmisiin asenteet muuttuvat.
Toisaalta, valitettavasti, asenteet periytyvät. On tullut esille sellasista menettelyä, ettei omia lapsia laiteta päiväkotiin, jossa on huomattavasti maahanmuuttajatausaisia lapsia. Tämä on tuomittavaa sekä subjektiivisen päivähoito-oikeuden väärinkäyttöä. Nämä samat vanhemmat edelleen pitävät lastaan (lapsiaan) päivähoitojonossa.

2.9.2008 9.06  Jason lavery

Kirjoitus oli napakymppi! Maahanmuuttajien kotoutuminen riippuu loppujen lopuksi kantaväestön asenteesta, eikä mistään valtion ohjelmasta. Olen itse selvinnyt monesta oleskelusta Suomessa vain sen takia, että on ollut matkan varrella sellaisia henkilöitä kuin kollegani Johannes Remy. Onnea vaalikampanjaan!

3.9.2008 11.21  Johannes Remy

Kiitos Jason kannustavista sanoista. Taidamme olla asiasta melko pitkälle samaa mieltä. Selvyyden vuoksi lisään kuitenkin, että kyllä valtio tai kunta voi jotain tehdä edistääkseen kotoutumista: tarjota ilmaisia kielikursseja ja neuvontaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini