Ukraina, Venäjä ja Suomi

Maanantai 19.1.2015 klo 3:22 - Johannes RemyKirjoittamani Ukrainan historia on juuri ilmestynyt Gaudeamukselta. Tämän kirjoituksen lopussa on luettelo muista Ukrainaa koskevista julkaisuistani. Kirjan myötä kantaani Ukrainan tilanteeseen on kyselty. Koska olen arvostellut Suomen lastensuojelun epäkohtia, minua on epäilty Venäjän asiamieheksi. Myötätuntoni on kuitenkin Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ukrainan puolella.


Sota ja Putinin ristiriita länsimaiden kanssa ei ole sivilisaatioiden välinen konflikti.  Muu Eurooppa on ainakin runsaan kolmen vuosisadan ajan ratkaisevasti vaikuttanut venäläisiin, joilla puolestaan on ollut paljon hyvää annettavaa meille muille. Venäläiset ovat kuitenkin kunnostautuneet enemmän muilla aloilla kuin politiikassa. Politiikasta mieleeni tulee vain narodnismin uranuurtajan Aleksandr Herzenin (1812-1870) vasemmistolaisuuden ja yksilön vapauden korostamisen yhdistäminen sekä narodnikkien rauhanomaisen siiven uhrivalmius köyhimpien väestönosien olojen kohentamisessa. Varoittavia esimerkkejä venäläisistä poliittisista ajatuksista ja niiden käytäntöön soveltamisesta on huomattavasti enemmän.
 

Jos Länsi-Eurooppa säilyy demokraattisena, Venäjästäkin voi silti tulla demokratia muutaman vuosikymmenen kuluessa. Näet ihmiset pääsääntöisesti voivat paremmin demokratioissa kuin diktatuureissa, mitä on vaikea estää tulemasta yleiseen tietoon. Venäläinen kulttuuri on niin vahva, että se säilyttää omintakeisuutensa demokratian oloissakin. Putinin nykyinen suosio toki kertoo venäläisten enemmistön poliittisen arvostelukyvyn pettävän, mutta tämän ei tarvitse olla ikuista, etenkin kun nykyinen politiikka vie Venäjää ja venäläisiä suureen onnettomuuteen. Saksalaisten poliittinen arvostelukyky petti 1930-luvulla, mutta nyt olisi mahdotonta väittää saksalaisia kykenemättömiksi demokratiaan.  Putin-Hitler analogia on silti mielestäni väärä, mistä enemmän edempänä.

[Kirjoitus jatkuu alla olevan linkin takana]

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ukraina, Venäjä, Suomi, ulkopolitiikka

Demareiden maahanmuuttopolitiikka Kanadassa ja Suomessa

Sunnuntai 31.7.2011 klo 7:57 - Johannes Remy

Kanada on Suomea vasemmistolaisempi maa. Viime huhtikuun vaaleissa demaripuolue NDP (New Democratic Party) sai 103 alahuoneen 308:sta paikasta. Demarit nousivat näin liberaalien ohi suurimmaksi oppositiopuolueeksi. Vaikka hallituspuolue konservatiiveilla on yksinkertainen enemmistö, NDP:n ryhmä on yksi Kanadan historian suurimmista oppositioista.

(Kirjoitus jatkuu lue lisää-linkin alla)

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: maahanmuutto, Suomi, Kanada, SDP, New Democratic Party